Een DWSA wedstrijd

Disciplines:
DWSA wedstrijden worden onderverdeeld in de volgende disciplines:

  • Revolver
  • Repeteergeweer
  • Enkelschotsgeweer
  • Coachgun
  • Combinatie

Wanneer de organisatie hier voor kiest kunnen deze nog verder uitgesplitst worden in Dames- en Herencategorieën en in Nitro- danwel Zwartkruitcategorieën. In de revolverdiscipline wordt vaak gebruik gemaakt van slechts 1 revolver, waar CAS 2 revolvers benodigt. In de discipline Enkelschotsgeweer ziet men vaak Rolling Block of Trapdoor geweren. De combinatie is een discipline die vaak maar één keer geschoten mag worden en niet worden herkanst. Hierin gebruikt de schutter zijn revolver, repeteergeweer en vaak ook het jachtgeweer (coachgun) en probeert de beste tijd neer te zetten met zo weinig mogelijk missers. Bij een DWSA wedstrijd wordt vaak eerst gekeken naar het aantal treffers en daarna pas de tijd. Dus een schutter die alles raakt met een langzame tijd zal winnen van een snelle schutter met een misser.

Rondom een wedstrijd:
De DWSA wedstrijden kennen een veel losser karakter dan een CAS wedstrijd, zo kan de schutter zelf bepalen welke disciplines hij schiet, wanneer hij deze wil schieten en (waar mogelijk) of hij zijn tijd wil proberen te verbeteren met een herkansing. Waar bij CAS wedstrijden alleen stalen platen worden beschoten hebben DWSA wedstrijden vaak houtblokken/dikke plastic buizen/conservenblikken en wat je allemaal maar kan bedenken, dit maakt de wedstrijden visueel gezien een stuk interessanter voor zowel deelnemers als toeschouwers. Voor aanvang van de wedstrijd inschrijven is niet mogelijk en het inschrijven voor disciplines werkt een beetje als een loket bij de kermis, men koopt een “kaartje” voor één discipline en kan wanneer ze dat willen er later nog een kopen. Sommige wedstrijden werken met een passe-partout principe. Ook wordt er van de schutter niet verwacht dat deze actief meehelpt bij het verloop van de wedstrijd, dit wordt door de organisatie (en vrijwilligers) opgepakt. Het wordt echter wel zeer op prijs gesteld. Om mee te kunnen doen aan een DWSA wedstrijd hoeft men geen cursus af te leggen of lid te zijn van de DWSA, deze zijn open voor eenieder die wettelijk gezien mag schieten. Het is echter wel zo dat veiligheid nog steeds op nummer 1 staat en iedereen dient te luisteren naar de commando’s van de aanwezige ROs. Ook zijn er restricties op de typen wapens die gebruikt mogen worden, een semi-automatisch pistool zal daarom geen plaats hebben bij een DWSA wedstrijd. 

Het schieten:
Nadat de schutter zich ingeschreven heeft voor zijn disciplines kan hij zich naar de baan begeven. De manier waarop de volgorde van schutters bijgehouden en afgeroepen wordt verschilt per wedstrijd. Wanneer de schutter aan de beurt is pakt hij zijn wapen en munitie en begeeft zich op een veilige manier naar het schietpunt. Volgens de stagebeschrijving kan het zijn dat hij zijn wapen onder toezicht van de RO voor laadt, het kan ook zijn dat dit na het timersignaal gebeurt. De schutter schiet de voorgeschreven stage, waarbij verplaatsingen van het ene naar het andere schietpunt alleen mogen met een ontladen wapen met geopende actie. Op het volgende schietpunt laadt de schutter het wapen opnieuw en beschiet de doelen. Na de stage wordt het wapen ontladen en na controle door de RO kan de schutter op een veilige manier het schietpunt verlaten. Daarna worden de doelen opnieuw opgezet en begint het verhaal van voren af aan.